Lucie Melicharová

Sirup s příchutí života nově v prodeji i v Plzni

9. 04. 2010 8:32:48
Vilém Dubnička opět naordinoval svým pacientům léčbu smíchem, tentokrát v tekuté podobě. Po Akvabelách a Obrazu nastudoval spolu se svými bývalými kolegy z DJKT Sirup, koncentrovaný roztok našich každodenních stereotypů, přihlouplých banalit, všelijakých výstředností, prázdných frází a milostných víceúhelníků obohacený o až orwellovský pocit odcizení.

Bláznivá tragikomedie z pera Miroslava Krobota je osobitou výpovědí o absurditách našich životů. Svět, který popisuje, je nám blízký a baví nás, protože máme dojem, že jej důvěrně známe. Čas od času se ale bez varování vychýlí ze své dráhy a začínají v něm platit úplně nová, nelogická pravidla. Výsledkem je koláž groteskních situací, jejichž smysl občas divákovi uniká a přenáší tak na něho jakousi schizofrenní nejistotu dnešního světa.

Podobně jako postavy ze Zelenkových Příběhů obyčejného šílenství, i Krobotova šestice hrdinů si žije své jednotvárné životy plné absurdních rozporů a marně se snaží dát svému bytí nějaký hlubší smysl. Rezignovaná Knoblochová v podání Štěpánky Křesťanové s permanentně nepřítomným výrazem i dobrovolně trpící Marie Kristýny Hlaváčkové jsou již smířené se současným stavem věcí a nemají sílu jej nějak měnit. Naivní Marta hostující Kateřiny Hrachovcové je sice dívkou o poznání živočišnější, i ona však svůj neustálý boj se „systémy“ opakovaně prohrává a její touha po očištění tak zůstává jen planými řečmi.

Pánské osazenstvo Sirupu tvoří herecký trojlístek známý již z předchozích klubových inscenací Viléma Dubničky. Hnízdil Bronislava Kotiše se pomocí černého humoru snaží povznést nad svůj invalidní vozík i zdánlivý handicap, vždy je však stažen zpátky dolů, do světa svých jednotvárných loutek. Poté, co po boku svých dvou kolegů zatančil v Akvabelách, pouští se Zdeněk Rohlíček tentokrát i do zpěvu a pokud kvůli něčemu na Sirup vyrazit, pak je to právě „Lady Karneval“ v podání jeho Havleny, nerozhodného obchodníka s léčivým sirupem, který se urputně snaží žít zdravě, i když přesně neví, jak na to. Jeho naivita kontrastuje se zkušenějším Knoblochem Michala Štěrby, jež už veškerou víru ve svět i v sama sebe dávno ztratil. Nežije, spíš přežívá od jednoho krátkodobého citového vzplanutí k dalšímu.

Sirup zkrátka není žádná limonáda, ale skutečný neředěný život, který - jak už to tak bývá - bude chutnat každému trošku jinak. Ať už nasládlý, hořký, nebo kyselý, Sirup je prevencí i univerzálním lékem na bolavou duši, který vám alespoň dočasně pomůže zapomenout na strasti vašich vlastních všedních dnů. A přestože se laťka nasazená geniálním Obrazem Yasminy Rezy tentokrát nezatřásla, drží si tým „Divadelní zimy pod plzeňskou střechou“ svou vysokou úroveň i nadále a nabízí tak více než kvalitní alternativu místní činohře.

Miroslav Krobot: Sirup

Divadlo Alfa v Plzni ve spolupráci s TranspART s.r.o, premiéra: 5. 4. 2010 v Divadle Alfa


Režie: Vilém Dubnička; Scéna: Renáta Weidlichová; Kostýmy: Lenka Polášková; Hudba: Chichotaj, Zdeněk Lahoda a sbor; Produkce: Marcela Mašínová, Soňa Rychlíková, Tereza Dubničková

Obsazení: Knobloch, obchodník - Michal Štěrba; Knoblochová, jeho žena - Štěpánka Křesťanová; Havlena, obchodník - Zdeněk Rohlíček; Hnízdil, invalida - Bronislav Kotiš; Marie, jeho žena - Kristýna Hlaváčková, Marta, dívka - Kateřina Hrachovcová


Perex: © www.vilemdubnicka.cz

Autor: Lucie Melicharová | karma: 8.45 | přečteno: 1801 ×
Poslední články autora